Allmänt om rasen

Om schipperke

Schipperken är en alert och vaken liten hund som gärna följer med sin familj överallt. Rasen har historiskt används som vakthund och råttfångare på pråmar och i gemene mans hem, både i staden och på landsbygden.

De takterna sitter i fortfarande. Den säger alltid till när det kommer besök. Men när familjen har uppmärksammat besökaren har den gjort sitt jobb, sen är det bra.


Det är en riktig allroundhund i litet format. Du finner den lika gärna på agilitybanan, i utställningsringen, på lydnadstävlingen som i skogen. 2009 blev Corinnas Opera (Pia) den första viltspårschampionen i rasen i Sverige.

Schipperken älskar att åka båt och bil. Som sagt, en riktig allroundhund.Pälsen är lättskött och schipperken ser ren ut även efter en lerig skogspromenad. Den fäller två gånger om året och då måste man borsta ur underullen noga.


Kloklippning ca 1 gång i veckan och tandborstning så ofta som möjligt, är lika viktigt som på alla andra raser. Småhundar har ofta lättare att få tandsten än de stora raserna, så var noga med tandvården. Använd tandkräm för hundar, den till människor är inte bra för hundar.

Ett tips är att fila klorna med en vanlig sandpappersfil (avsedd för fötter). Även den hund som hatar kloklippning kommer att finna sig i detta utan problem.


Ofta är shippen väldigt förtjust i barn och även i andra djur, särskilt hästar. Den återfinns gärna mitt en hög av barn och ser lite viktig ut, som att den håller lite koll på "ungarna". Självklart lämnar man aldrig någon hund, oavsett ras, obevakad ihop med barn!


Länkar

För mer rasinfo, gå in på SKK:s hemsida:

www.skk.se/hundraser/schipperke/


Svenska Kennel Klubben

http://www.skk.se


Norsk Schipperkeklubb

http://www.schipperke.no/joomla/


Schipperkeringen

http://www.schipperkeringen.se/


Svenska Gårds- och Vallhundsklubben

http://www.sgvk.org